Vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Putovní výstava ve zlatém kontejneru

Putovní výstava ve zlatém kontejneru



Na konci června k nám na Sokolovsko v rámci projektu SHIFT-X zavítal putovní výstavní kontejner, který během své cesty postupně navštívil Královské Poříčí, rakouské město Eisenerz, německém Crimmitschau a Oelsnitz, polskou Bydgoszcz a belgický Genk. Kontejner byl umístěn na Statku Bernard a stal se kulturní kulisou již tradiční akce "Veletrh řemesel".

Když nám na začátku projektu byla tato aktivita avizována, jen těžko si každý z partnerů mohl představit, jak bude probíhat. Výstava v kontejneru, který poputuje po 5 státech? ...A nakonec se to povedlo.

Výrobu kontejneru měli na starosti belgičtí partneři. Natřeli ho zlatou barvou, které má evokovat: "průmyslové dědictví = naše zlato" a moderně ho vybavili výstavním prostorem a technickou místností. Výstava byla zaměřena na fotografie průmyslového dědictví a dalších důležitých regionálních pamětihodností. Nejednalo se však o obyčejné fotografie, ale o fotografie vytvořené pomocí metody "camera obscura" od belgického fotografa Jonnyho Vekemense. 

 Během každé zastávky pak u kontejneru probíhaly workshopy, kde si jejich účastníci mohli sami vyzkoušet tuto starou metodu fotografování. Jako fotoaparáty posloužily obyčejné plechovky různých velikostí, které v sobě ukrývaly fotografický papír a na obalu měly vytvořeny clonu. Díky technické místnosti mohl fotograf vytvořené snímky během několika minut vyvolat a získat tak jejich negativy, které se následně staly součástí výstavy. Povedené negativy ze všech navštívených regionů poté převedl do finální "modré" podoby.
 
Jonny Vekemans navštívil náš region již v roce 2013 a nafotil taky několik pěkných snímků. Jeho autorské snímky, snímky účastníků workshopů i dokumentaci příjezdu kontejneru a další naleznete ve fotogalerii.
Elektrárna Tisová
Elektrárna Tisová, © jonny vekemans