Nepřetržitě od roku 1959 je pečen klasickou metodou chléb. Kvásek, který je přidáván do těsta je stále týž, již od roku 1959 a do dnešní doby se zachoval díky každodenní péči mistrů pekařů. Tato pekárna pokračuje v tradiční výrobě chleba vyváděním žitných kvasů. Tento postup výroby byl v naší republice běžný do konce osmdesátých let ve všech státních pekárnách.
Kraslický kvasový chléb - základním rozdílem mezi zpracováním mouky pšeničné a žitné na těsto je, že ke kynutí těsta pšeničného je používáno lisované droždí a u žitného těsta je používán kvas, což je směs žitné mouky a vody. Schopnost žitné mouky kvasit je pro výrobu důležitá, stejně jako droždí do pečiva pšeničného. Výroba žitných kvasů je náročná na čas a prostor. Začíná odebráním malé části vyzrálého kvasu před zpracováním na těsto při konci výroby chleba předešlého dne, přidá se žitná mouka a vymíchá se takzvaný první stupeň kvasu. Zhruba po 5 hodinách, kdy kvas vyzrál, se opět přidá žitná mouka a voda a vše se promíchá a nechá znovu několik hodin vyzrát, přičemž se namnoží kvasinky. To je druhý stupeň kvasu. Po vyzrání se kvas rozdělí podle potřeby do několika díží a opět se přidá žitná mouka a voda, vyšlehá se a znovu se nechá zrát. Toto je již třetí a poslední stupeň. Až nám kvas vyzraje, přidáme pšeničnou mouku, vodu, sůl a kmín a vymícháme těsto. Hmotnost těsta tvoří asi ze 3/5 kvas. Před vymícháním posledního těsta odebereme opět malé množství vyzrálého kvasu a pokračujeme v přípravě kvasu třemi stupni na další den. Tato technologie vyžaduje přesné dodržování technologických postupů a velmi důležitá je kvalita používaných surovin, především pak žitné mouky, která velmi ovlivňuje finální výrobek.
Další produkty: šestizrnný chléb, dalamánky z kvasu, celozrnné, tmavé, sendvičové a karlovarské rohlíky, bagety, žemle, pomerančové bochánky, listové řezy (mák, tvaroh, povidla, ořech), koláčky ovocné, taštičky pudink nebo jablka.
Lázeňská 114
357 41 Královské Poříčí
IČO: 70948755
Názory vyjádřené v tomto dokumentu jsou názory Mikroregionu Sokolov-východ a v žádném případě nemohou být chápány jako oficiální názory Evropské unie.
Mikroregion Sokolov-východ využívá podporu činnosti manažerů mikroregionů Karlovarského kraje (POV, 4. dotační titul).