Koprník štětinolistý z čeledi miříkovitých je rozšířená a velmi aromatická bylina krušnohorských luk, kde je k nalezení téměř všude. Právě na našem území nachází tato rostlina hojné avšak poměrně dosti omezené geografické rozšíření.Vytrvalá rostlina s přímou lodyhou a listy především ve spodní části lodyhy. Čepel ve vejčitém tvaru je 3-4x zpeřená s jednotlivými lístky úzkými 0,2mm. Lodyha nesoucí květenství vyrůstá až do výšky 60 cm. Bílý výrazný květ je tvořen hustým okolíkem složeným z mnoha okolíčků. Květy v okolíčcích jsou částečně oboupohlavní protandrické (všechny okrajové a jeden uprostřed) a částečně jsou prašníkovité se zakrnělými pestíky (prašníkovitých je zhruba 4krát více). Korunní plátky k oběma koncům zúžené mají barvu bílou nebo načervenalou, kalich je nezřetelný. Květy prašníkovité se začínají rozvíjejí a vysypávat pyl až když v oboupohlavních květech prašníky již opadaly a blizny právě dozrály; je tak pravděpodobné, že na blizny se dostane pyl z jiného květu. Rostliny kvetou v červnu až srpnu, opylení zajišťuje hmyz. Plody jsou podlouhlé, vejčité dvounažky s karpoforem, každá nažka má 5 vystouplých celistvých žeber.
Rostlina je celá velice aromatická, dříve byla pěstována a v lidovém lékařství používána jako léčivka nebo k ochucení likérů a rostlinných salátů; má výraznou vůni po kopru a fenyklu.
Pro svou příjemnou chuť a vůni byl koprník německými domorodci používán v tradiční kuchyni pro dochucování pokrmů. Je proto více než pravděpodobné, že právě zde vznikl recept na „krušnohorskou fenyklovou polévku“ jak zní překlad původního erzgebirgische köppernickel Suppe. V našem regionu se po odsunu původního obyvatelstva recept pravděpodobně již nedochoval, ale naštěstí si jej bývalí krušnohorští domorodci nenechali pro sebe a zveřejnili jej na internetu. Zde byl objeven autorem tohoto příspěvku po té, co si všiml při svých toulkách po Krušných horách této dosud pro něj neznámé rostliny stejně tak její neobvyklé vůně. Polévka patří mezi typické regionální speciality, protože spojuje krajovou zvláštnost v podobě přírodního zdroje koprníku s tvořivostí zdejších obyvatel.
- Krušnohorská bylinková polévka se sýrovými krutony (případně toastem). Recept pro 10 osob.
V sezóně od června do srpna bývá tato polévka k ochutnání na Statku Bernard v Královském Poříčí.
(otevírací doba září až květen 11 – 22h, červen až srpen 10 – 22h)
Lázeňská 114
357 41 Královské Poříčí
IČO: 70948755
Názory vyjádřené v tomto dokumentu jsou názory Mikroregionu Sokolov-východ a v žádném případě nemohou být chápány jako oficiální názory Evropské unie.
Mikroregion Sokolov-východ využívá podporu činnosti manažerů mikroregionů Karlovarského kraje (POV, 4. dotační titul).